Ontmoeting met een monster

Het is alweer enkele jaren geleden dat ik dit monstertje ontmoette op de skatebaan. Daar stond ie, boven op de quarter de diepte in kijkend. In zijn hoofd – zo stelde ik mij voor – speelden de beelden van YouTube zich als een film voor hem af. Tony Hawk, Paul Rodriquez, Steve Caballero…hij had ze talloze malen zien indroppen: het zag er zo makkelijk uit, hoe moeilijk zou het kunnen zijn? Toch verraden zijn benen zijn onzekerheid, weerstand weerhield hem ervan om deze sprong te wagen.

 

“Met de dag groeide het aantal gaten in zijn broek evenredig aan zijn kunnen.”

 

Stap voor stap, door vallen en opstaan (en vele blauwe plekken en schaafwonden verder) ontwikkelde dit monstertje steeds meer vaardigheden. Kijkend naar de lokale helden van het Rollin-skateboardteam besefte hij dat goed skaten niet alleen aan grootheden is voorbestemd. Deze gedachte vulde hem met energie en vastberadenheid. Met de dag groeide het aantal gaten in zijn broek evenredig aan zijn kunnen.

Tot die ene dag – ik weet het nog goed – dat zijn wilskracht sterker was dan de angst, dat zijn droom om iets te kunnen groter bleek dan het obstakel. Daar stond ie weer, boven op de quarter klaar om in te droppen. Vastberadenheid op het gezicht, kracht in de benen, het doel helder voor ogen…

 

“Ervaar dat monsters op je pad het grootste geschenk zijn wat je kunt krijgen.”

 

Ontmoetingen met monsters, het is een dagelijkse aangelegenheid. Soms aangenaam, soms uitdagend, soms slecht getimed, soms uitermate vervelend. Maar kijk het monster eens diep in de ogen, maakt contact, praat met elkaar en ervaar dat monsters op je pad het grootste geschenk zijn wat je kunt krijgen.

 

NB: vanwege de privacy wordt de echte naam van dit monster niet gebruikt.