Een oude wijze vrouw

There are two gifts we should give our children: one is roots, and the other is wings

Deze prachtige quote – die te vinden is op mijn gezinspagina – verwijst naar twee fundamentele kenmerken in de opvoeding van een kind en doet denken aan de hechtingstheorie: hechting (roots) en exploratie (wings). Maar van wie is deze ‘gevleugelde’ uitspraak? Voordat ik terugkom op deze vraag eerst het volgende.

De hechtingstheorie is het gezamenlijke werk van Jon Bowlby en Mary Ainsworth. Bowlby (1953) zijn voornaamste conclusie is dat het voor een normale ontwikkeling van een kind noodzakelijk is om warmte, intimiteit en een continue relatie met de moeder te ervaren (Goldberg, 2000). Geïnspireerd op de ideeën van Bowlby gaat Ainsworth (1969) verder met het onderzoek naar gehechtheid. Ainsworth ontwikkelt een gestandaardiseerde test, genaamd de vreemde situatie procedure, om de hechtingstheorie te kunnen onderzoeken. Ze onderzoekt onder andere de hypothese dat de moeder voor een veilige basis zorgt, waarin het kind zijn omgeving kan ontdekken/exploreren. Daarnaast ontdekt ze dat er verschillende patronen van gehechtheid zijn.

Volgens de website www.quoteinvestigator.com stamt het eerste bewijs van deze uitspraak uit 1953. In het boek ‘Where main street meets the river’ van Hodding Carter staat een citaat van een anonieme ‘wijze vrouw’:

A wise woman once said to me that there are only two lasting bequests we can hope to give our children. One of these she said is roots, the other, wings. And they can only be grown, these roots and these wings, in the home. We want our sons’ roots to go deep into the soil beneath them and into the past, not in arrogance but in confidence.

Opvallend dat ze over ‘sons’ praat. Zou deze wijze vrouw in het bijzonder jongens bedoelen? Jongens die ook heden ten dage meer moeite lijken te hebben om zich te verbinden met anderen. En wat te denken van het samenvallen van het jaartal van deze quote en de publicatie van het boek ‘Child care and the growth of love’ van Bowlby in 1953?

Blijkbaar was de tijd rijp voor dit inzicht. Een inzicht dat tot op de dag van vandaag standhoudt en dat inmiddels uitgebreidt wetenschappelijk is bewezen. Maar ja, dat is voor deze oude wijze vrouw slechts een understatement.